SERNIK ŁATWY I ZAWSZE SIĘ UDAJE
52, Bolków, Polska

blog_tf_4896218_7558949_tr_sernik.jpg
JUTRO DZIEŃ SERNIKA ..............więc nie może być inaczej


SKŁADNIKI

Ciasto:

1/2 porcji kruchego ciasta Ser:

1 kg sera białego

6 żółtek

200 g cukru

2 budynie śmietankowe (bez cukru)

3 szklanki mleka

4 łyżki oleju

2 cukry waniliowe

kilka kropel aromatu cytrynowego i pomarańczowego


Piana:

6 białek

6 łyżek cukru

200 g wiórków kokosowych


Zagniatamy kruche ciasto i wkładamy do lodówki. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy ciastem dno i boki.
Ser mielimy minimum dwa razy w maszynce (ewentualnie możecie użyć gotowego sera z wiaderka, ja też tak czasem robię i wychodzi rewelacyjnie). Ser, cukier, żółtka i cukry waniliowe miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą. Budynie rozrabiamy z mlekiem i małymi porcjami dolewamy do masy serowej. Na koniec dolewamy olej i aromaty. Wszystko miksujemy jeszcze przez chwilę, a następnie wylewamy na ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 - 50 minut (termoobieg i dolna grzałka).
W tym czasie ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, na koniec dodajemy wiórka i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na upieczony ser i pieczemy jeszcze 10 - 15 minut.
palce lizać !!!



Liczba odwiedzin: 36
 
Komentarze

Na razie nie ma żadnych komentarzy.
Dodaj komentarz aby rozpocząć dyskusję!

Blog
Blogi są aktualizowane co 5 minut