JUTRO DZIEŃ SERNIKA ..............więc nie może być inaczej
SKŁADNIKI
Ciasto:
1/2 porcji kruchego ciasta Ser:
1 kg sera białego
6 żółtek
200 g cukru
2 budynie śmietankowe (bez cukru)
3 szklanki mleka
4 łyżki oleju
2 cukry waniliowe
kilka kropel aromatu cytrynowego i pomarańczowego
Piana:
6 białek
6 łyżek cukru
200 g wiórków kokosowych
Zagniatamy kruche ciasto i wkładamy do lodówki. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy ciastem dno i boki.
Ser mielimy minimum dwa razy w maszynce (ewentualnie możecie użyć gotowego sera z wiaderka, ja też tak czasem robię i wychodzi rewelacyjnie). Ser, cukier, żółtka i cukry waniliowe miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą. Budynie rozrabiamy z mlekiem i małymi porcjami dolewamy do masy serowej. Na koniec dolewamy olej i aromaty. Wszystko miksujemy jeszcze przez chwilę, a następnie wylewamy na ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 - 50 minut (termoobieg i dolna grzałka).
W tym czasie ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, na koniec dodajemy wiórka i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na upieczony ser i pieczemy jeszcze 10 - 15 minut.
palce lizać !!!
Na razie nie ma żadnych komentarzy.
Dodaj komentarz aby rozpocząć dyskusję!